Een emotionele periode
Een scheiding is over het algemeen voor bijna alle mensen een emotioneel zware periode in hun leven. Of je nu de persoon bent die besloten heeft er een punt achter te zetten, of je bent diegene die niet is meegenomen in dit proces en het gevoelsmatig “overkomt”. In beide situaties raak je in een emotioneel proces beland. Van schuldgevoel, tot verbittering, woede, angst, pijn en verdriet. Vaak laaien de emoties hoog op, en wanneer je niet in staat bent deze te controleren kan het zijn dat jullie of een van jullie deze emoties omzet naar destructieve communicatie, communicatie die, het restje contact dat er nog tussen jullie is, kapot lijkt te maken, ofwel leidt tot afspraken over de scheiding die alles behalve reëel zijn.
Dan is begeleiding zoeken echt een must. Want je maakt, zoals de befaamde uitdrukking , meer kapot dan je lief is. Je gooit niet alleen de glazen in voor wat betreft de onderlinge communicatie, maar ook je eigen gevoel van zelfwaarde en kracht gaat verloren. Mediation kan dan, tot op een bepaalde hoogte, van grote hulp zijn. Wanneer het extreem geëscaleerd is, is wellicht meer professionele hulp op zijn plaats.
Wanneer de communicatie niet ernstig geëscaleerd is en je nog redelijk on speaking terms bent met elkaar lijkt het wellicht een betere, goedkopere of snellere weg om te proberen je scheiding onderling te regelen. Helaas zien we al te vaak dat wanneer alle precaire onderwerpen de revue gaan passeren in dit proces er toch pijnpunten naar bovenkomen. En pijnpunten creëren emoties en die kunnen dan zeker toch in de weg gaan zitten van communicatie en dan kan het alsnog escaleren. Wil je preventief je toekomstig onderlinge contact alsook je eigen positie in de scheiding sterk houden blijkt ook hier mediation vaak een heel fijne weg om toch alles snel, goed en relatief goedkoop te regelen.
Wanneer je het goed kunt afronden is je nieuwe start ook krachtiger!
Hoe werkt dit dan met de communicatie naar de kinderen. Hoe houdt je jezelf sterk en doe je het ook nog eens goed naar de kinderen?
Belangrijkste tips zijn:
• Blijf normaal met elkaar omgaan, respectvol zeker in de omgeving van de kinderen
• Stop met het ruziemaken in bijzijn van de kinderen
• Geef liefde en aandacht
• Praat veel met de kinderen, betrek ze bij de scheiding; ze willen ook graag duidelijkheid
• Doseer je verdriet, probeer het niet weg te stoppen. Kinderen voelen het.
• Kinderen willen jullie beschermen, wees je hier bewust van en blijf open vragen stellen
• Luister zonder oordeel
• Het verdriet van de kinderen verdient ook een plaats
Ter illustratie vind je hier een filmpje, die voor iedere leeftijd, en zowel ouder als kind, op een heldere wijze wat vertelt over wat een scheiding met een kind doet. Het is niet alleen maar slecht. Bewust zijn van wat er leeft bij je kind kan zowel jullie kind als jullie zelf goed helpen.