Het is allemaal al gezegd, maar toch….

Op dit moment is de hele wereld in de greep van het corona-virus. Wie had kunnen voorspellen dat we op een plaats als deze zouden kunnen belanden. Als mens, als land, als wereld?

Een plaats waar we te maken zouden krijgen met zorgen over basale zaken die we als vanzelfsprekend zagen. Zaken als zorg, inkomen en bewegingsvrijheid.

Daarnaast hebben we te maken met verlies in vele vormen, verdriet, aanpassingen, eenzaamheid, opgelegde maatregelen, beperkingen en zelfs verdeeldheid. Voor -en tegenstanders van de maatregelen, de beperkingen, het vaccin, en ga zo maar door. Kortom een heel heftige tijd voor veel mensen ieder op zijn eigen manier.

Communicatie

Als je zelf niet goed weet wat je met jezelf aan moet, reageer je dit vaak af op diegene die het meest dicht bij je staat. Wanneer je partner sterk in de schoenen staat hoeft dit niet altijd een probleem te zijn. In het algemeen maar zeker binnen een relatie is communicatie niet altijd eenvoudig. Wat is van jou, wat is van de ander, hoe interpreteer je iets en is dit waar?

Is scheiden dan de oplossing?

Ja, soms wel. In deze tijd wordt meer duidelijk, dus misschien zat het er al aan te komen.

Omdat alles nu groter wordt en lijkt, door alle bijkomende emoties,  kunnen we ook denken dat het de oplossing is. Terwijl het helemaal niet raar is dat we nu in conflicten belanden, conflicten met ons zelf, met onze partners, met familie, met de maatschappij. Iedereen wil zich prettig voelen, comfortabel, veilig en geliefd. Wanneer dat niet lukt is het heel menselijk om de oorzaak daarvan extern te zoeken. Het liefst willen we daarvan dan hard weglopen zodat we ons weer lekker voelen. Dat is helaas niet altijd de oplossing.

Tips bij Mediation

Hoe dan?

Er bestaat geen handleiding. Gelukkig zijn er wel ontzettend veel tips en ideeën. Hieronder een paar tips van LOS:

  • Compassie en mildheid naar jezelf en naar de mensen om je heen
  • Respect, iedereen ervaart het anders, laat de ander in de waarde
  • Een verwachting is een ander woord voor een toekomstige teleurstelling; probeer te geven vanuit liefde en kijk wat er gebeurt
  • Geef jezelf en ook de ander de ruimte
  • Probeer te blijven communiceren, of praat eens met iemand anders
  • Kijk of je kunt denken in mogelijkheden (ipv problemen), ook in deze tijd
  • Vraag om wat je nodig hebt, vraag het vanuit liefde en je eigen behoefte (ipv uit verwijt)
  • Zoek naar wat jou innerlijk rust en kracht geeft
  • Lees positieve boeken die je kunnen inspireren tot positieve gedachten

Wat als scheiden voor jullie wel de beste oplossing is?

Dat is niet gemakkelijk in deze tijd, jullie kunnen alle steun gebruiken. Om te voorkomen dat het escaleert is het belangrijk iemand in te schakelen die jullie samen vertrouwen; een familielid, een bekende, of een maatschappelijk werker of mediator, die samen met jullie die weg bewandelt. Begeleiding in het goed houden of herstellen van de communicatie en goede afspraken maken over zorg voor de kinderen, financiën etc. zijn de belangrijkste basis voor de start van jullie beider afzonderlijke toekomst.

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van mediaton en help jullie graag dit hoofdstuk op een positieve manier af te sluiten. Voor meer informatie hierover neem eens een kijkje op www.LOS-scheidingsbegeleiding.nl.

Ontvang een persoonlijk adviesgesprek.

Bel mij op 06 38 18 52 64