Wat je zegt of niet zegt in een scheiding kan je kind voor altijd tekenen
Er is in de media veel te doen over scheiden en de gevolgen hiervan voor de kinderen die een belangrijk onderdeel/en deelgenoot zijn in een scheiding. De overheid wil extra maatregelen treffen om de positie van de kinderen te verbeteren. Het aantal kindercoaches groeit, omdat men steeds vaker achteraf “puin” moet ruimen omdat het toch met de kinderen niet zo goed blijkt te gaan. Uiteraard is het veel beter preventief bezig zijn, maar hoe doe je dat? Midden in al dat verdriet, de strijd en alle emoties?
Elke situatie is anders
Het is heel erg lastig om aan te geven hoe je dit kunt doen. Voor iedereen verloopt de scheiding anders en is de situatie waarin men verkeert ook anders. Vaak kunnen scheidende partners hiermee zelf goed omgaan en hebben ze alleen vaak wat aanwijzingen nodig om hen bewust te maken van wat er gebeurt en wat in die situatie handig is. Dit kan iemand zijn, een vriend, familielid of misschien een coach of mediator die vanuit afstand naar de situatie kan kijken.
Het kind centraal
Los van deze hulp begint het altijd met een stukje bewustwording. Welke effecten heeft de scheiding op een kind? Hoe ervaart het kind alles? Hiervoor heeft SIRE een filmpje ontwikkeld welke ik hier graag ter demonstratie aan wil toevoegen.
Wat je wel, en ook wat je niet zegt, tijdens een scheiding kan een kind voor altijd tekenen!
Wens van het kind
Een kind zal nooit de keus maken of de wens hebben dat zijn/haar ouders gaan scheiden. Het kind moet de scheiding al ondergaan, zonder hierin een keuze of stem te hebben. Geef daarom het kind een stem tijdens de scheiding. Luister naar je kind, vraag je kind hoe hij/zij zelf zaken wel wenst en ervaart welke te maken hebben met je kind. Vertel je kind hoe bijzonder het is en hoeveel je van hem/haar houdt. En dat je kind niets te maken heeft met de keuze van de scheiding. Maak geen ruzie in bijzijn van de kinderen en vecht zeker geen ruzie uit via de kinderen. Wees altijd respectvol en vriendelijk naar elkaar in hun bijzijn, hoe moeilijk of zwaar jullie het samen ook hebben. Denk hierbij aan het belang van je kind. Hoe weinig je ook nog gezamenlijk hebt, laat dat een gezamenlijk doel zijn. Zoek op tijd begeleiding wanneer nodig. Beter preventief handelen dan dat er zoveel schade is dat het “puinruimen” wordt.
Loyaliteit
Hoe “goed” je een scheiding ook laat verlopen, voor een kind blijft het een emotionele en grote gebeurtenis in hun leven. Besef dat, ook al hebben de ouders prima contact, en gaat alles best goed, het kind onbewust en onbedoeld toch in een loyaliteitsconflict beland. Wanneer bijvoorbeeld een kind ziet dat mama veel verdriet heeft en het bij papa de afgelopen dagen eigenlijk best heel erg gezellig was, zal een kind dit al niet zo gemakkelijk communiceren richting de moeder. Een kind neemt onbewust de positie aan om geen van beide ouders te willen kwetsen of belasten. Daarom is het altijd oppassen dat ze hierin niet hun eigen behoeftes en emoties naar de achtergrond brengen.
Vraag om hulp
Vragen om hulp, voor, door en met je kinderen, is geen teken van zwakte maar juist van kracht. Op een moment in je leven dat je je eigen emoties amper kunt overzien en je er misschien zelfs bijna in verdrinkt, is het goed hulp te accepteren of zelf in te roepen. Dit kunnen vrienden, familie, school of een echtscheidingscoach of mediator zijn. Kijk wat bij jullie en jullie situatie past, maar laat het niet liggen en kies voor de juiste hulp. Daarmee geef je jezelf, je kind, je omgeving, je ex-partner en iedereen die in de scheiding is betrokken de beste kans op een goede, prettige en positieve toekomst; een prettig, fijn en liefdevol leven; met en zonder elkaar!