We gaan scheiden, wat nu?

De beslissing om te scheiden is nooit eenvoudig en kan leiden tot een emotionele rollercoaster. Bij LOS Scheidingsbegeleiding & Mediation begrijp ik dat je nu waarschijnlijk voor veel onbeantwoorde vragen staat. Dit blog helpt je om te navigeren door de eerste stappen van het scheidingsproces, en biedt je praktische adviezen voor het aanpakken van de uitdagingen die op je pad kunnen komen.

Wat moet je niet doen als je gaat scheiden?

Wanneer je besloten hebt om te scheiden, zijn er enkele valkuilen die je moet vermijden:

  • Negatieve communicatie: Vermijd het gebruik van negatieve of beschuldigende taal tegenover je partner, vooral in het bijzijn van kinderen.
  • Belangrijke beslissingen overhaasten: Neem de tijd om belangrijke beslissingen te overwegen, zoals woonarrangementen en de verdeling van eigendommen.
  • Kinderen betrekken bij conflicten: Houd conflicten weg van de kinderen. Zij mogen niet voelen dat zij moeten kiezen tussen ouders.
  • Documenten verbergen of vernietigen: Alle financiële informatie moet beschikbaar en transparant zijn voor beide partijen.
We gaan scheiden

Waar moet ik beginnen als ik wil scheiden?

De eerste stap bij het beginnen van een scheiding is het verkrijgen van een duidelijk overzicht van je financiële situatie. Inventariseer je bezittingen, schulden en inkomstenbronnen. Dit is essentieel voor het maken van afspraken tijdens het scheidingsproces.

Waar heb je recht op als je gaat scheiden?

Je hebt recht op een eerlijke verdeling van gemeenschappelijke bezittingen en schulden. Dit omvat alles wat jullie tijdens het huwelijk hebben verworven. Daarnaast heb je mogelijk recht op alimentatie, afhankelijk van je financiële situatie en de duur van het huwelijk. Een mediator kan je helpen om deze rechten te begrijpen en ervoor zorgen dat je een rechtvaardige overeenkomst bereikt.

Wat is de eerste stap bij een scheiding?

De allereerste stap bij een scheiding is het bepalen van de juiste aanpak. Beslis of je de weg van mediation volgt of dat je rechtstreeks naar een advocaat stapt. Ik adviseer om mediation te overwegen, omdat dit vaak een minder conflictueuze en meer kosteneffectieve manier is om tot afspraken te komen.

5 tips voor een soepele scheiding

  1. Communicatie: Blijf open en eerlijk communiceren met je partner over je verwachtingen en zorgen.
  2. Emotionele steun: Zoek steun bij vrienden, familie of een professional om je emotioneel te ondersteunen.
  3. Flexibiliteit: Wees bereid om compromissen te sluiten waar nodig.
  4. Goed geïnformeerd blijven: Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over je rechten en plichten.
  5. Professionele hulp: Overweeg professionele hulp zoals die van een mediator om te helpen bij het onderhandelingsproces.

Waarom kiezen voor LOS Scheidingsbegeleiding & Mediation?

Bij LOS Scheidingsbegeleiding & Mediation krijg je persoonlijke begeleiding van mij, je mediator. Mijn aanpak is gericht op empathie en professionaliteit, en ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingsprocessen op een manier die respectvol is voor alle betrokken partijen. Mijn doel is om je door deze moeilijke periode te leiden met zo min mogelijk stress, en om tot oplossingen te komen die duurzaam en rechtvaardig zijn voor iedereen.

Als je vooruit wilt met je scheiding en behoefte hebt aan een deskundige mediator die jouw situatie begrijpt, neem dan vandaag nog contact op met LOS Scheidingsbegeleiding & Mediation. Samen kunnen we de beste weg vooruit vinden.

Ontvang een persoonlijk adviesgesprek.

Bel mij op 06 38 18 52 64